a shkakton diabeti mosfunksionim ngrerë?

a shkakton diabeti mosfunksionim ngrerë?

Mosfunksionimi ngrerë, i quajtur gjithashtu impotencë, nuk është në gjendje të marrë dhe të mbajë një ngritje për një kohë të gjatë për të kryer marrëdhënie seksuale.

Ekzistojnë shumë shkaqe të mosfunksionimit ngrerë (ED) të cilat mund të jenë fizike, psikologjike, ose të dyja. Një nga shkaqet më të zakonshme të ED është diabeti. Studimet

https://harmoniqhealth.com/al/diatea/

sugjerojnë që 35-75 përqind e burrave me diabet do të vazhdojnë të zhvillohen ed. Ata gjithashtu do të priren të zhvillojnë ED rreth 10-15 vjet më parë se burrat pa diabet.

Diabeti dhe mosfunksionimi ngrerë

Diabeti mund të shkaktojë ED sepse mund të dëmtojë furnizimin me gjak në penis dhe nervat që kontrollojnë një ngritje.

Kur një njeri ngjallet seksualisht, një kimikate e quajtur oksid nitrik lëshohet në rrjedhën e tij të gjakut. Ky oksid nitrik tregon arteriet dhe muskujt në penis për t’u çlodhur, gjë që lejon që më shumë gjak të rrjedhin në penis. Kjo i jep njeriut një ngritje.

Burrat me diabet luftojnë me lëkundjet e nivelit të sheqerit në gjak, veçanërisht nëse gjendja e tyre nuk menaxhohet dobët.

Kur nivelet e tyre të sheqerit në gjak bëhen shumë të larta, prodhohet oksid më pak nitrik. Kjo mund të nënkuptojë që nuk ka mjaft gjak që rrjedh në penis për të marrë ose mbajtur një ngritje. Nivele të ulëta të oksidit nitrik shpesh gjenden në ato me diabet.

Shkaqet e tjera të mosfunksionimit ngrerë

Të listuara më poshtë janë disa arsye të tjera për ED:

 • Obeziteti, presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli i lartë
 • Probleme hormonale siç janë testosteroni i ulët
 • Problemet psikologjike, përfshirë stresin, ankthin dhe depresionin
 • Problemet e sistemit nervor, përfshirë dëmtimin e palcës kurrizore ose trurit
 • pirja e duhanit, pirja e shumë alkoolit, dhe përdorimi i disa ilaçeve të paligjshme
 • Disa ilaçe të tilla si ato të marra për presion të lartë të gjakut dhe depresion

Zorrë ose fshikëz mund të shkaktojnë dëme në nervat e lidhur me penisin. Kjo dëmtim nervor gjithashtu mund të çojë në ED.

Testet dhe diagnoza

Një mjek shpesh do të kryejë disa nga testet e mëposhtme për të diagnostikuar ED:

 • Testet e gjakut për të kontrolluar një sheqer të ngritur në gjak niveli, i cili mund të tregojë diabetin.
 • Testet e hormoneve për të matur nivelet e testosteronit dhe hormoneve të tjera.
 • Testet e sistemit nervor, të tilla si presioni i gjakut dhe testet e djersës, të cilat mund të përjashtojnë dëmtimin e nervit në zemër, enët e gjakut dhe gjëndrat e djersës.
 • Urinaliza për të provuar sheqerin në urinë, gjë që mund të tregojë diabetin.
 • Ekzaminimi fizik për të vlerësuar organet gjenitale dhe nervat në këmbë dhe penis.
 • Historia e pacientit për të ndihmuar në përcaktimin pse dikush ka probleme me ereksionet dhe në çfarë rrethanash. Pyetësori
 • Pyetësori i Shëndetit Seksual (Shim) për të ndihmuar në diagnostikimin e pranisë dhe ashpërsisë së ED.
 • Injeksioni i një ilaçi në penis për të kontrolluar që furnizimi me gjak në penis është normal.

Kontrolli i mirë i diabetit mund të zvogëlojë rrezikun e ED.

Masat e tjera parandaluese siç është ndalimi i pirjes së duhanit dhe zvogëlimi i marrjes së alkoolit do të ndihmojë në uljen e rrezikut të zhvillimit të ED.

Ndryshimet e tjera të stilit të jetës që mund të ndihmojnë të përfshijnë:

 • Ushqimi i një diete të shëndetshme dhe marrja e ushtrimeve: Studimet sugjerojnë që burrat që ndryshuan dietën e tyre në një yndyrë të ngopur dhe të lartë fibra dhe aktiviteti fizik i moderuar çdo javë ishin në gjendje të përmirësonin ED pa ilaçe pa recetë.
 • Humbja e peshës: Disa studime tregojnë se edhe një humbje e vogël në peshë mund të përmirësojë funksionin ngrerë dhe dëshirën seksuale te burrat me diabet. Ata që humbën peshë kishin rritur nivelin e testosteronit dhe rrjedhën e gjakut duke rezultuar në ereksione më të mira.
 • Ulja e stresit: ED mund të shkaktojë stres dhe tension në një marrëdhënie. Këshillimi mund të jetë i dobishëm edhe nëse origjina e mosfunksionimit seksual është fizik. Njerëzit me ED duhet të përpiqen të gjejnë kohë për relaksim dhe të flenë sa duhet çdo natë.

Këto acide dihet se rrisin prodhimin e trupit të oksidit nitrik, i cili mund të rrisë rrjedhën e gjakut në penis. Siç u tha më parë, nivele të ulëta të oksidit nitrik shpesh gjenden te burrat me diabet.

Trajtimet

Trajtimi i ED do të varet nga shkaku dhe ekziston një sërë opsionesh të mira trajtimi. Këto janë të njëjta për burrat me diabet dhe burra që kanë ed nga shkaqe të tjera.

Mjekët mund të ndërrojnë çdo ilaç pa recetë që mund të kontribuojë në ED.

Trajtimi më i zakonshëm është me tableta me gojë. Këto janë treguar se funksionojnë mirë tek shumë burra me diabet, duke rivendosur funksionin seksual. Disa ilaçe të quajtura frenues PDE-5 përdoren për të trajtuar ED.

Katër më së shpeshti të përshkruar janë:

 • sildenafil (viagra)
 • Vardenafil (levitra)
 • tadalafil (cialis)
 • avanafil (spedra)

Këto ilaçe shkaktojnë një ngritje duke rritur rrjedhën e gjakut në penis. Ata kërkojnë që stimulimi seksual të jetë efektiv. Ato duhet të merren 30-60 minuta para marrëdhënieve seksuale.

Ekzistojnë disa forma të tjera të trajtimit për ED. Këto përfshijnë:

 • Terapia e hormoneve: Terapia e zëvendësimit të testosteronit rekomandohet për burrat me ED që tregojnë nivele të ulëta të testosteronit. > Ky injeksion i hormonit rrit furnizimin e gjakut në penis për të prodhuar një ngritje.
 • Terapia e pompës vakum: Një tub plastik i lidhur me një pompë vendoset mbi penis. Pompa zbraz ajrin nga tubi dhe kjo bën që gjaku të tërhiqet në penis. Një unazë vendoset më pas në bazën e penisit për të ruajtur ngritjen gjatë marrëdhënies seksuale.
 • Proteza e penilit: Kjo konsiderohet vetëm kur të gjitha opsionet e tjera të trajtimit kanë dështuar pasi kërkon një operacion të madh. Një shufër inflatable është ngulitur në penis për ta bërë atë të ngritur për marrëdhënie seksuale.
 • Mbështetja psikologjike: Nëse mosfunksionimi ngrerë shkaktohet nga kushtet psikologjike, siç janë ankthi ose depresioni, pacienti mund të përfitojë nga këshillimi.
 • Shëndeti i burrave
 • Mosfunksionim ngrerë/derdhje e parakohshme
 • urologji/nefrologji

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta për burime dhe Vizaton vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale